torsdag 7 januari 2010

Vargen ett stort hot mot tamdjur, eller?

vinter varg vargjakt
Foto: Chris Muiden

Det har som vi alla vet skett en hetsig jakt på vargar under början av det här året. Det som få vet är varför. Själv har jag ingen aning.

Detta är vad jag har hört:

  • Vargen river ihjäl boskap, till exempel får.

  • Vid närmare undersökning visar detta sig dock inte stämma. Enligt rovdjursverket har 80% av alla tamdjur som dödats, där varg troddes ligga bakom, i själva verket dödats av tamhundar. Att hindra vargen från att döda tamboskap görs effektivt genom att sätta upp så kallat viltstängsel. Av denna anledning behöver alltså inte vargen dödas.

  • Vargen utgör en fara för människor.

  • Det är förvisso sant att vargen kan vara farlig för människan. Dock är vargen väldigt människoskygg och de senaste 50 åren har det högst dödats 10 människor i hela Europa av varg. Dessa vargar var rabiessmittade och det var i de flesta fallen rabiesen som dödade människorna inte skadorna ifrån anfallen i sig. I Sverige finns ingen rabiessmittad varg. Här har faktiskt ingen dött av varg de senaste 200 åren. Läs gärna mer om detta här och här. Inte heller av denna anledning behöver vargen dödas.

  • Vargen dödar tamhundar.

  • Varg har dödat hund i samband med jakt. Årligen dödas dock dubbelt så många hundar av jägare än av alla rovdjur tillsammans. Det verkar däremot inte finnas några dokumenterade fall där tamhundar blivit angripna av varg då det inte rört sig om jakt. Du kan alltså låta din hund springa fritt i skogen utan risk för att bli angripen av varg.

  • Det råder risk för att genetiskt svaga vargar hotar hela vargstammen.

  • Miljöminster Andreas Carlgren skrev nyligen "En okontrollerad ökning av genetiskt svaga vargar hotar på sikt hela vargstammen" i Svenska Dagbladet. Detta kan stämma, men lösningen på detta problem är väl snarare att lokalisera de genetiskt svaga vargarna och avliva dem på något humant sätt. Att bara utlysa en hetsjakt på alla vargar och inom ett dygn avliva en tiondel av alla vargar i Sverige kan knappast vara sättet detta ska skötas på.


Eftersom inget av de ovanstående argumenten förklarar vargjakten står jag fortfarande undrande. En del säger att det måste röra sig om en uråldig vargskräck. På newsmill.se finns det en rolig artikel som påstår att det skulle handla om vargfobi. Jag står som sagt frågande.

Titta gärna på den här klippet om att leva med vargar


Eller läs vidare:

5 kommentarer:

Ithala sa...

Hej!

Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

Johannah sa...

Jag vet inte så mycket om detta, men jag känner spontant att det inte känns ok med allt detta skjutande av varg.

Anonym sa...

@Johannah
Om du nu inte vet så mycket om detta, varför har du då en åsikt?

Jag kanske är konstig men finner jag att jag inte är påläst i ett ämne så håller jag truten tills jag har bildat mig en uppfattning.

Dock föga förvånande då den kritiska granskningsförmågan verkar vara satt ur spel hos vissa.

Anonym sa...

de vargarna som visas i filmen bor väldigt långt bort från människor och inte riktigt som i Sverige. Förr, i Sverige så fanns det inte direkt några lagar om man fick skjuta varg eller inte, så när vargen närmade sig så sköt man på det viset lärde sig vargarna att hålla sig undan men nu när vargarna får gå som de vill lär de sina ungar desamma vilket kan bli farligt i framtiden när de närmar sig en by någonstans och är hungrig och ser någon unge. Vi har inte direkt någon varg stam hemma hos mig men man hör då och då att människor har sett varg i närheten och det känns inte så nice att gå ner till bussen när man tycker sig skymta vargar i mörkret hela tiden. dessutom att det inte sker några attacker mot tamdjur är skitsnack. minna kusiner, som bor i norra värmland hade 20st får för några år sedan och på ett år tog vargarna 18st och det hjälper inte med stängsel för antingen hoppar de över eller gräver sig under. och bara för att det är flest människor i sverige som bor städer som aldrig sett en varg ens så ska ni få bestämma hur resten ska ha det ...

Anonym sa...

Hej
Vargar dödar bara för att över leva vi dödar för både för kul,nöje och för att få mat så e vi micket bättre vi då