onsdag 13 januari 2010

Hoppsan Carlgren - eller dagens citat

Det sägs att vargarna skulle skjutats för att ta bort de genetiskt svaga. Dels verkar detta inte gå, och dels har jag ett citat om detta ur dagens tidning (SVDs (13/1) Skjutna vargar friska djur) :

Det är en missuppfattning att de inavlade vargarna är värdelösa, påpekar Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

– Miljöministern har möjligen missförstått att om vissa vargindivider är mer värdefulla så kan de andra lika gärna tas bort. Som genetiker kan jag inte se någon logik i det. Ju fler individer det finns i en stam, desto mindre blir förlusten av genetisk variation

Vad säger man? Hoppsan Carlgren.

Exakta antalet vargar som skulle behövas vill Ellegren inte uttala sig om, men hintar att 210 individer skulle vara allt för lågt. För mer information kan man vända sig till göteborgs universitet där studien Hot eller hotad? Kontroverser kring vargens utbredning och lokalisering bedrivs. I en av dess rapporter står att läsa:
En särskild forskargrupp kom fram till att det skulle behövas 5000 vargar i hela Skandinavien för att garantera en långsiktig överlevnad och undvika genetisk utarmning

Vår vargstam skulle då behövas ökas till ungefär 1600-1700 individer. Men senare i rapporten står det att detta skulle vara "politiskt omöjligt". Därför föreslås att vi på kort sikt kan nöja oss med 500 individer i hela skandinavien för att undvika att vargen blir utrotad. Med våra ca 200 individer ligger vi alltså bra till för det "politiskt möjliga" målet.

Slutsats: Det finns ingen biologisk, genetiskt eller djurrättslig anledningen till att skjuta vargen. Endast en politisk.

För bakgrund till det här inlägget läs gärna mina tidigare inlägg: Vargen ett stort hot mot tamdjur, eller? och Vargen ÄR ett hotat "gosedjur"

Inga kommentarer: